Nummer 4 | maart
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk de online versie
Nieuwsbrief
maart
Zorg voor de Jeugd
 
 
Internetconsultatie over verlengen pleegzorg
tot 21 jaar
Voor het juridisch borgen van het verlengen van de pleegzorg tot 21 jaar is een wetswijziging nodig. Hiervoor is begin maart de internetconsultatie gestart. Dit was al afgesproken tussen gemeenten en zorgaanbieders en nu wordt het wettelijk mogelijk gemaakt, tenzij het pleegkind dit niet wil.

Pleegkinderen zijn als ze 18 jaar worden vaak nog niet toe aan volledige zelfstandigheid en hebben nog hulp en ondersteuning van hun pleegouders nodig. Verlengen van pleegzorg biedt meer zekerheid en steun voor jongeren en voorkomt mogelijk problemen.

Lees verder  
Twitter LinkedIn
 
Rol gedragswetenschappers in gesloten jeugdzorg
in beeld
Uit een expertmeeting bleek dat er nog onvoldoende intensieve ambulante hulp beschikbaar is. Andere opvallende conclusies: het percentage spoedmachtigingen is erg hoog, rollen worden verschillend ingevuld en gezinsgericht werken is van belang. Wat is de rol van gedragswetenschappers bij het plaatsen van jongeren in gesloten jeugdzorginstellingen? En hoe kunnen we voorkomen dat jongeren hier terechtkomen?
Lees verder  
Twitter LinkedIn
 
Blijven reflecteren op de praktijk ‘Als je niet oppast, ren je maar door als jeugdbeschermer’
“Jeugdbeschermers krijgen te maken met complexe gezinssituaties en moeten soms ingrijpende beslissingen nemen. Onder tijdsdruk, met een zware caseload. Als je niet oppast ren je maar door. Om onze studenten goed voor te bereiden op deze praktijk, besteden we veel aandacht aan reflectie – ook tijdens het praktijkleren. Zo creëerden we met JBRR een leerwerkgemeenschap waarin onze studenten – de professionals in opleiding - elke week casuïstiek inbrengen en reflecteren op hun handelen. Met elkaar, met de docenten, met de praktijkbegeleiders. Als hogeschool hebben we veel expertise op dit gebied. Het is interessant om dat verder te verbinden met de vraag en de ervaringen uit de praktijk. Dat doen we door naast studenten nu óók professionals te betrekken. Insteek: hoe kunnen we professionals nog meer laten reflecteren op een effectieve manier die haalbaar is binnen hun beschikbare tijd.”
Lees verder  
Twitter LinkedIn
 
Nieuwe lichting ambassadeurs jeugd begonnen
Om het geluid van de professionals in het jeugddomein te laten horen, worden jeugdprofessionals die trots zijn op hun vak opgeleid tot ambassadeurs.

In januari is een nieuwe groep professionals begonnen aan deze speciale leergang ambassadeurs jeugddomein. Tijdens de leergang ontwikkelen de professionals zich tot ambassadeurs die kansen zien en benutten om het jeugddomein op de kaart te zetten. Wil je meer weten?
Lees verder  
Twitter LinkedIn
 
Interesse in de nieuwsbrief Zorg voor de jeugd?
Meld je dan snel aan via deze button en ontvang de nieuwsbrief elke maand op het door jou opgegeven e mailadres. Of tip een collega!
Aanmelden  
 
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
 
 
 
 
Twitter   Linkedin
Zorg voor de Jeugd